HTML

Webmorzsa

Felhasználói élménybeszámoló az internetről. Használható és használhatatlan dolgok a világhálóról.

Amazon Kindle élménybeszámoló

2010.11.14. 17:28 kollinz

Szubjektív - és nem teljeskörű - összefoglaló a saját tapasztalataimról, elsősorban azoknak, akik még hezitálnak a vásárlás kapcsán.

Az életérzés a megrendeléssel kezdődik

Már az is nagy dolog, hogy Magyarországra lehet kütyüt vásárolni az amerikai Amazonról, az oldalon jelzett 2-4 munkanapos szállítási határidő viszont már egyenesen science fiction kategóriának tűnik. Pedig nem az. A vasárnap este leadott rendelésemet szerdán délelőtt már a kezembe is kaptam (persze lehet, hogy csak szerencsém volt). Az Amazon viszont ezt a három nap várakozást is izgalmassá teszi, mivel az oldalon bármikor meg lehet nézni, hogy éppen hol tart a rendelésünk.

(Vigyázat, ez a funkció iszonyat addiktív, és könnyen vezet tízpercenkénti oldalfrissítéshez.)

Szállítási költség, ár, vám

Én a legkisebb modellt vásároltam meg, ez 139 dollár, ehhez jön a kb. 20 dolláros szállítási díj, ez nálam összesen 32 ezer Ft-ra jött ki. Ha egy darabot rendelsz, akkor nem kell rá vámot fizetni, mert értékhatár alatt van. A szállítás előtt a magyar UPS küld egy eléggé nehezen értelmezhető vámáru-nyilatkozatot, de nem kell megijedni, csak a jelölt mezőket kell kitölteni, aztán egyszerűen e-mailben visszaküldeni. Kicsit furcsa, hogy ÁFÁ-t sem az USÁ-ban, sem Magyarországon nem kell fizetni a vásárlás után, de ezzel tulajdonképpen együtt lehet élni.

Kicsomagolás

A csomag megjelenésében nem valami izgalmas, inkább az Ikeát idézi, mint az Apple-t: szemmel láthatóan a végletekig optimalizálták, hogy a lehető legkisebb legyen.

A csomagban a Kindle mellett egy USB-kábel (Magyarországon használhatatlan hálózati csatlakozóval, de arra nincs is szükség, gépről is tölthető) és egy minimalista használati útmutató található. Ez utóbbi egyébként kicsit feleslegesnek tűnik, mivel a készülékre fel van téve ennek részletesebb verziója (és hát azért találták ki a Kindle-t, hogy kiváltsa a papírt, ugye).

Kibontás után a képernyőn már ott fogadnak az első instrukciók: kapcsold be, és dugd rá USB-n a gépre. Az ábra elsőre olyan, mintha matrica lenne, de nem, ez maga a kijelző. Az olvasási élmény körülbelül erről szól: pontosan olyan, mintha fizikai papírt néznénk. Vagyis valamivel talán jobb is, mivel ez a kontraszt tökéletes: a háttér nem sárgul, a tinta nem halványul. Fehéren a fekete, ahogy kell.

Hogy kerülnek rá a könyvek?

Azt már korábban több helyről is hallottam, hogy a Calibre nevű szoftver a legjobb megoldás a tartalmak kovertálására és felmásolására (már amikor épp nem a Kindle Store-ban vásárolunk, ugye). A Calibre egyébként ingyenes (mi más lenne!), és van belőle Windows, Linux és Mac verzió is. Alapvetően úgy működik, hogy beledobáljuk a mindenféle forrásból és formátumban összeszedett dokumentumainkat, ő átkonvertálja a Kindle-hez szükséges MOBI formátumba, majd rátölti az eszközre. Elvileg millió dolgot lehet benne konfigurálni, de a legtöbbször a default beállításokkal tökéletesen megy a dolog (szerencsére, mert a Calibre felülete nem a legfelhasználóbarátabb).

Én nem nagyon ástam bele magam a beállításokba, így futottam már bele ilyesmikbe:

 • txt formátumú könyveknél konvertálás közben szétesett a karakterkódolás (ilyenkor legegyszerűbb, ha a forrásból csinálunk egy .rtf verziót, és azt dobjuk be a Calibre-be)
 • PDF-eknél sajnos az oldal- és sortörések kezelése nem mindig tökéletes, néha egy szó közepén jön egy sortörés, ahogy az eredeti dokumentumban volt, nem tördeli újra
 • ha egy dokumentumban volt oldalszám (tipikusan saját anyagokban a láblécben), azok bizony nem tűnnek el, hanem bekerülnek a folyó szövegbe

(Lehet, hogy ezekre mind van egyébként megoldás, még kezdő vagyok.)

Az olvasás élménye

Olvasás közben a fent említett hibák igazából jelentéktelenek, nem csökkentik az olvasás élményét. (Akinek meg igen, az ne kalózkodjon, hanem vásároljon meg mindent.) Elcsépelt, de igaz: a Kindle-ön olvasni olyan, mintha nyomtatott papír lenne a kezükben. Nem elhanyagolható előny ugyanakkor, hogy mindössze 240 gramm, tehát könnyebb mint a legtöbb könyv. A Kindle egy kézben is kényelmesen tartható, a lapozás pedig sokkal egyszerűbb és kényelmesebb, mint egy könyvnél. Ez utóbbi funkciónál érdekes megoldást alkalmaztak a tervezők: az eszköz mindkét oldalán található egy nagy "továbblapozó" gomb, a balkezesek sincsenek tehát diszkriminálva. Amit meg kell szokni, hogy lapozáskor a képernyő mindig villan egy kicsit, ahogy elsötétedésből kirajzolja az új tartalmat, de gondolom, ez a technológia sajátossága, nem zavaró.

Már említettem, hogy a nagy kontraszt miatt olvashatóbbnak érzem a Kindle-t, mint egy könyvet, és talán emiatt, talán a lapozás kényelme miatt, de úgy tűnik, sokkal gyorsabban olvasok rajta már pár nap használat után is.

Kiegészítő funkciók

A Kindle legfontosabb funkciója értelemszerűen az olvasás, de a tervezők azért beletettek pár kiegészítő funkciót is. Értelemszerű, hogy wifi hálózatra tudunk csatlakozni és a Kindle Store-ban vásárolni, de beépítettek például egy felolvasót is, azaz angol nyelvű tartalmaknál egyszerűen válthatunk hangoskönyv módba is. Érdekesség, hogy a Kindle accountunkat összeköthetjük Twitter vagy Facebook fiókunkkal, így olvasás közben a legjobb idézeteket azonnal kicsiripelhetjük (bár ezt nem próbáltam).

Jelenleg az Experimental (értsd: béta) címke alatt érhető el egy MP3-lejátszó és egy böngésző. A zenelejátszó elég egyszerűen működik: egy könyvtárba bemásolunk zenéket, amelyeket abban a sorrendben lejátszik, ahogy ott találhatók (billentyűzetkombinációval tudunk számot léptetni). A feltöltött zenék között nem tudunk böngészni, nem tudunk playlisteket készíteni, gyakorlatilag ugyanazt az interface nélküli élményt hozza, mint az első iPod Shuffle. A böngésző érdekes koncepció, a szürkeárnyalatos megjelenítés még nem gond, de az már elég kényelmetlen, hogy az egérkurzort csak nyilakkal lehet mozgatni. Az igazi problémát a képernyőfrissítés jelenti: scrollozásnál a képernyő mindig villan egyet, hiszen először letörli a képpontokat, majd újrarajzolja őket. Mindenesetre ha nem vagyok türelmetlenek, az Index átolvasására ebben a formában is alkalmas.

Felhasználói felület

Elsőre nagyon furcsa a Kindle felhasználói felülete, mivel az ember önkéntelenül is az érintőképernyős eszközökkel hasonlítja össze. Mivel ezen sem érintőképernyő, sem trackpad nincs, így valamennyi menü szöveges módban jelenik meg, és a nyilakkal tudunk navigálni, ehhez azonban hozzá lehet szokni.

Kicsit olyan érzésem van ugyanakkor, hogy a user interface-en nem gondolkodtak túl sokat, a legtöbb helyen a legegyszerűbb, de nem feltétlenül leglogikusabb megoldást választották.Sok olyan felület van, amit még szöveges módban is barátságosabbá, intuitívabbá lehetett volna tervezni. Komoly problémák azonban így sincsenek az eszközzel, a használata könnyen megtanulható, és a felület puritánságában még fel is lehet fedezni valami kis retró bájt.

Összefoglalva: megéri

Engem már pár nap használat után a "hogy tudtam eddig enélkül élni?" érzés kerített hatalmába. Aki szeret olvasni és sokat is olvas, annak nem kérdés, hogy megéri. A Kindle valószínűleg a létező legjobb élményt nyújtja, ha írott tartalmak fogyasztásáról van szó. A végső érv azonban valószínűleg az ár. Ha a számok oldaláról nézzük, a Kindle ára nagyjából 10-15 könyv árának felel meg, és ha ehhez hozzávesszük, hogy alternatív forrásból is rengeteg tartalmat tudunk rá szerezni, elég egyértelmű döntésnek tűnik a dolog.


2 komment

Flash tévhitek és igazságok

2010.04.24. 10:21 kollinz

A Flash és a használhatóság kapcsolata azóta vitatott, hogy a korai internetet elárasztották az öncélú, gyakran igen alacsony színvonalú animációk, amelyek esztétikai élmény helyett inkább csak bosszúságot okoztak a felhasználóknak. (Nagyjából ez időben született Jakob Nielsen híres állásfoglalása is.) A technológia azonban az elmúlt évek során kinőtte gyermekbetegségeit, és megfelelő kivitelezés mellett számos korábbi kritika nem állja már meg teljesen a helyét.

Flash vs SEO

A Google elvileg már egy ideje elég jól tudja indexelni a Flash tartalmakban lévő szövegeket, beleértve azokat is, amelyek felhasználói interakciók (pl. kattintás) hatására jelennek meg. (A találati oldalakon is egyre gyakrabban látni Flash-alapú oldalakat előkelő helyeken megjelenni.) Ettől függetlenül természetesen érdemes lehet a keresőrobotok - és Flash-sel nem rendelkező felhasználók - számára alternatív HTML tartalmakról gondoskodni.

A Vissza gomb

A böngészők Back/Vissza gombja az egyik legnépszerűbb navigációs eszköz, amelyet sajnos sok Flash alapú site-on nem lehet használni, és ez komoly használhatósági hiba. A jó hír az, hogy Flash-ben is lehetőség van a vissza gomb teljes támogatására, a rossz, hogy sok fejlesztő ill. designer nem veszi erre a fáradságot.

Copy-paste

A technológia támogatja, hogy a Flash-ben lévő szövegek is kijelölhetők-másolhatók legyenek, más kérdés, hogy a fejlesztők sokszor nem veszik a fáradtságot ennek az egyszerű beállításnak az elvégzésére.

A Flash nélküli felhasználók

Régebben ez komoly aggály volt, ma már az Adobe statisztikája szerint az asztali gépről netezők 99%-nak fel van telepítve a Flash (becslések szerint egyébként kb. ugyanennyi felhasználónál van engedélyezve a javascript). A felhasználók már ismerik és elfogadják a Flash-t, gondoljunk csak a videómegosztó oldalak népszerűségére.
Érdekes fordulat lehet azonban a mobiltelefonos netezés terjedése - főleg az Apple és az Adobe ellentétei tekintetében -, ami szintén felveti az alternatív HTML verziók szükségességét.

Akadálymentesség

Ellentmondásosnak tűnhet, de tény, hogy Flash számos olyan beépített technikai lehetőséget tartalmaz, amellyel ezen tartalmak is teljesen akadálymentesíthetők, azaz egy Flash-oldal is elérhető lehet például azon látogatók számára, akik felolvasó szoftver segítségével böngésznek az interneten.

Ne bosszantsd a felhasználót!

Sajnos a fentieken túl is van még számos olyan típushiba, amelyek jelentősen rontani tudják a Flash-oldalak használhatóságát, például:

 • Automatikusan elinduló zene vagy videó: sokan hallgatnak böngészés közben zenét a gépen, nekik zavaró, a felolvasó szoftverrel böngészők számára egyenesen katasztrofális hatású
 • Átugorhatatlan intró: ha már mindenképp elkerülhetetlen a belépést akadályozó splash screen, legalább legyen jól látható az 'intro átugrása' link
 • Nyomtatási nehézségek: Flash-ben is megoldható a nyomtatható verzió megjelenítése, ami erősen javasolt, ha döntően szöveges tartalmakról van szó

Szólj hozzá!

Címkék: flash usability tévhitek

Nagyító alatt: Libri.hu fejléc

2010.01.14. 17:26 kollinz

A nagy hazai online könyváruházakat (Libri, Alexandra, Bookline) böngészve feltűnő, mennyire ügyelnek arra, hogy a fejléc magasságát a minimálisra szorítsák. Az ok természetesen érthető (minél több hasznos felület maradjon a képernyőn, ahol termékeket lehet megjeleníteni), de ezt a fajta helyspórolást mindig érdemes óvatosan kezelni. Egy összezsúfolt felület ugyanis nem csak az oldal esztétikai megjelenését ronthatja, hanem annak használhatóságát is.

A Libri fejléce első látásra a zsúfoltság lecsekélyebb jelét sem mutatja, sőt. Kimondottan ízléses, rendezett megjelenés jellemzi az oldal felső részét. Alaposabban megnézve azonban észre lehet venni néhány apróságot, amin javítani lehetne a jobb használhatóság érdekében.

Libri fejléc
 • Beviteli mezők sokasága: a fejlécben elhelyezett belépési lehetőség, a keresés és az üzletkereső hasonló megjelenése miatt időbe telik, mire ezen funkciókat azonosítani tudja a felhasználó.
 • A keresés elhelyezése: az említett beviteli mezők között szinte eltűnik a keresés, amelyet a felhasználók egyébként is talán inkább a jobb oldalon szoktak meg. Nem szerencsés, hogy a belépés kapta a figyelemfelkeltő sárga hátteret.
 • Megtévesztő megjelenésű mező: az Üzletkereső funkció, amely bár valójában egy legördülő menü, a megtévesztésig hasonlít a szövegbeviteli mezőkhöz.
 • Rossz szövegezések: kifejezetten szerencsétlen megoldás a főmenüben helyet kapott Egyéb kategória, hiszen a felhasználónak semmilyen információja nincs arról, hogy mire számítson ott. A gombot talán érdemesebb lenne További termékkategóriáknak hívni, és úgy kialakítani, hogy az egeret fölé mozgatva láthatóvá váljanak ezek a "maradék" kategóriák. Szintén szokatlan a kosár melletti Pénztár megnevezés, amelyet általában Fizetés vagy Megrendelés néven szoktak magyarul szövegezni.
 • Kedvencek közé és Kezdőoldalnak: bár sok helyet nem foglalnak, mégis érdemes lenne levenni az oldalról ezt a két, erősen elavultnak számító funkciót. Ehhez persze ismerni kellene a látogatói statisztikákat, de valószínűsíthető, hogy szinte senki nem használja ezeket.

Szólj hozzá!

Címkék: usability libri ekereskedelem

Elcsiripelt filmkritikák

2009.11.25. 13:08 kollinz

Nem újdonság, hogy a Twitter iszonyú erős véleményformáló közegnek számít, hisz emberek milliói mondják el nap mind nap véleményüket mindenféléről. Egy magára adó márkának már jól felfogott érdeke, hogy figyelje, mit "csiripelnek" róla. Kevés hozzászólásnál ez még manuálisan megoldható, de a kritikus tömegnél már mindenképp kvalitatív adatbányászkodásra van szükség.

Szerencsére egyre több ilyen szolgáltatás létezik, a TwitCritics például az egyes filmeket említő tweeteket elemzi, és állapít meg hozzá tetszési indexet.

TwitCritics

Nem valószínű, hogy egyhamar átveszi az IMDB szerepét, mindenesetre az irány jól látszik: elemezhetővé és értelmezhetővé kell tenni a Twitter adatait, hiszen felbecsülhetetlenül értékes forrásról van szó.


Szólj hozzá!

Címkék: film twitter

Elrettentő regisztráció a Freemail-en

2009.11.21. 17:18 kollinz

Meg szerettem volna nézni a megújult [freemail] felületét, és mivel nem vagyok felhasználó (accountom már évekkel ezelőtt elévült), eljutottam a regisztrációs oldalig, ahol egy kicsit elbizonytalanodtam. Döbbenetes ugyanis, hogy a freemail milyen bután szembemegy azzal a tendenciával, hogy egyszerű regisztrációt biztosítsanak. Ők még 2009-ben is ki akarnak vallatni, hogy van-e mobiltelefonom, milyen szektorban dolgozom, és úgy egyébként, honnan internetezem.

A regisztrációs oldal ennyire elrettentő:

Freemail regisztráció

Kíváncsi lennék, milyen a lemorzsolódás aránya ezen a regisztrációs oldalon. És hogy tudják-e, a regisztrációt ennyire egyszerűen is meg lehet oldani:

Twitter regisztráció Tumblr regisztráció

UPDATE:Közben kicsit alakítottak a regisztrációs oldalon, de végül továbbra is valamennyi mezőt bekérik, csak két lapra szedve.


Szólj hozzá!

Címkék: regisztráció freemail worst practice

5 egyszerű dolog, amivel javíthatod weboldalad használhatóságát

2009.11.13. 17:36 kollinz

Egy sokadik lista arról, hogy mik azok a legalapvetőbb lépések, amelyekkel bármilyen weboldal használhatósága növelhető. Az mindenesetre jól látszik, hogy az alapvető ergonómia megteremtése egyáltalán nem a nagy dolgokon múlik.

1. Nyitóoldalra linkelt logó

Szimpla tanács: körülbelül 30 másodperc munkába telik belinkelni a logót a nyitóoldalra, a látogatók viszont végtelenül hálásak lesznek érte.

2. Könnyen használható navigáció

Egy menüt sokféleképpen meg lehet tervezni, de általában érdemes a fejéc környékére tenni. Miért? Mert a legtöbben itt keresik, itt szokták meg.

3. Keresési funkció

Nem minden tartalmat könnyű böngészéssel megtalálni, ezért egy kereső nagyságrendekkel növelheti a weboldal használhatóságát.

4. Felismerhető linkek

Fontos, hogy a felhasználó azonnal tudja, hova lehet kattintani, és hova nem. A sima szövegtől eltérő színnel és esetleg aláhúzással jelöljük a linkeket következetesen, valamennyi oldalon.

5. Visszajelzések

Az interakciók után minden esetben kapjon visszajelzést a felhasználó. Ne csak a hibákról tájékoztassuk őket, hanem arról is, ha egy feladat (pl. regisztráció) sikerült.

Az eredeti cikk itt olvasható.


Szólj hozzá!

Címkék: usability ergonomia

Virtuális szobafestés

2009.11.03. 19:13 kollinz

Újabb virtuális gyöngyszem: a Colorjive oldalán feltölthetünk egy fotót lakásunkról, és végigpróbálgathatjuk, melyik szín mutatna legjobban falunkon. Persze mindezt megtehetnénk saját gépünkön is egy Photoshop segítségével, de ez az online felület annyira egyszerű és jó, hogy muszáj kipróbálni.

Colorjive

Szintén komoly hozzáadott érték a teljes színpaletta, amiből válogathatunk:

Colorjive paletta

Szólj hozzá!

Címkék: festés

Közlekedési baleset rekonstruálása online

2009.10.28. 18:50 kollinz

Ilyen is van már: az Accident Sketch honlapján egy szépen kidolgozott, könnyen kezelhető online tervezővel tudjuk lemodellezni közlekedési balesetünket, az esetleges biztosítói hercehurcához.

AccidentSketch

(via lifehacker)


Szólj hozzá!

Címkék: baleset modellezés

Ínycsiklandó design: Cheese & Burger Society

2009.09.10. 06:51 kollinz

Nem tudom, kinek mennyire hasznos, mindenesetre nyálcsorgatóan szépre sikeredett a Cheese & Burger Society weboldala. A fenti társaság a szerintük méltatlanul junk foodnak bélyegzett sajtburgert emelik gasztronómiai magaslatokba.
Jó étvágyat!

Cheese & Burger Society

Szólj hozzá!

Címkék: design

A honlapok hét halálos használhatósági hibája

2009.09.03. 13:33 kollinz

A többszörös alliterációval ellátott cím ismét egy egyszerű usability listát takar. Tudjuk, hogy az átlag felhasználó mindössze pár másodpercet alatt dönti el egy új weboldal esetén, hogy végignézi azt, vagy továbbáll. A Netimperative cikke felsorol 7 klasszikus használhatósági hibát, amelyek garantáltan elriasztják látogatóinkat:

 1. Következetlen, zavaros navigáció
 2. Áttekinthetetlen, rosszul tagolt szöveges tartalom
 3. Nehezen felismerhető linkek
 4. Túl sok szakzsargon az oldalakon
 5. Hiányzó vagy nehezen megtalálható kapcsolatfelvételi információ
 6. Kontrollálhatatlan felugró ablakok
 7. A hirdetés és hasznos tartalom nem egyértelmű elkülönítése

Szólj hozzá!

Címkék: usability