HTML

Webmorzsa

Felhasználói élménybeszámoló az internetről. Használható és használhatatlan dolgok a világhálóról.

5 egyszerű dolog, amivel javíthatod weboldalad használhatóságát

2009.11.13. 17:36 kollinz

Egy sokadik lista arról, hogy mik azok a legalapvetőbb lépések, amelyekkel bármilyen weboldal használhatósága növelhető. Az mindenesetre jól látszik, hogy az alapvető ergonómia megteremtése egyáltalán nem a nagy dolgokon múlik.

1. Nyitóoldalra linkelt logó

Szimpla tanács: körülbelül 30 másodperc munkába telik belinkelni a logót a nyitóoldalra, a látogatók viszont végtelenül hálásak lesznek érte.

2. Könnyen használható navigáció

Egy menüt sokféleképpen meg lehet tervezni, de általában érdemes a fejéc környékére tenni. Miért? Mert a legtöbben itt keresik, itt szokták meg.

3. Keresési funkció

Nem minden tartalmat könnyű böngészéssel megtalálni, ezért egy kereső nagyságrendekkel növelheti a weboldal használhatóságát.

4. Felismerhető linkek

Fontos, hogy a felhasználó azonnal tudja, hova lehet kattintani, és hova nem. A sima szövegtől eltérő színnel és esetleg aláhúzással jelöljük a linkeket következetesen, valamennyi oldalon.

5. Visszajelzések

Az interakciók után minden esetben kapjon visszajelzést a felhasználó. Ne csak a hibákról tájékoztassuk őket, hanem arról is, ha egy feladat (pl. regisztráció) sikerült.

Az eredeti cikk itt olvasható.


Szólj hozzá!

Címkék: usability ergonomia

A bejegyzés trackback címe:

https://webmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr941522969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása