HTML

Webmorzsa

Felhasználói élménybeszámoló az internetről. Használható és használhatatlan dolgok a világhálóról.

Flash tévhitek és igazságok

2010.04.24. 10:21 kollinz

A Flash és a használhatóság kapcsolata azóta vitatott, hogy a korai internetet elárasztották az öncélú, gyakran igen alacsony színvonalú animációk, amelyek esztétikai élmény helyett inkább csak bosszúságot okoztak a felhasználóknak. (Nagyjából ez időben született Jakob Nielsen híres állásfoglalása is.) A technológia azonban az elmúlt évek során kinőtte gyermekbetegségeit, és megfelelő kivitelezés mellett számos korábbi kritika nem állja már meg teljesen a helyét.

Flash vs SEO

A Google elvileg már egy ideje elég jól tudja indexelni a Flash tartalmakban lévő szövegeket, beleértve azokat is, amelyek felhasználói interakciók (pl. kattintás) hatására jelennek meg. (A találati oldalakon is egyre gyakrabban látni Flash-alapú oldalakat előkelő helyeken megjelenni.) Ettől függetlenül természetesen érdemes lehet a keresőrobotok - és Flash-sel nem rendelkező felhasználók - számára alternatív HTML tartalmakról gondoskodni.

A Vissza gomb

A böngészők Back/Vissza gombja az egyik legnépszerűbb navigációs eszköz, amelyet sajnos sok Flash alapú site-on nem lehet használni, és ez komoly használhatósági hiba. A jó hír az, hogy Flash-ben is lehetőség van a vissza gomb teljes támogatására, a rossz, hogy sok fejlesztő ill. designer nem veszi erre a fáradságot.

Copy-paste

A technológia támogatja, hogy a Flash-ben lévő szövegek is kijelölhetők-másolhatók legyenek, más kérdés, hogy a fejlesztők sokszor nem veszik a fáradtságot ennek az egyszerű beállításnak az elvégzésére.

A Flash nélküli felhasználók

Régebben ez komoly aggály volt, ma már az Adobe statisztikája szerint az asztali gépről netezők 99%-nak fel van telepítve a Flash (becslések szerint egyébként kb. ugyanennyi felhasználónál van engedélyezve a javascript). A felhasználók már ismerik és elfogadják a Flash-t, gondoljunk csak a videómegosztó oldalak népszerűségére.
Érdekes fordulat lehet azonban a mobiltelefonos netezés terjedése - főleg az Apple és az Adobe ellentétei tekintetében -, ami szintén felveti az alternatív HTML verziók szükségességét.

Akadálymentesség

Ellentmondásosnak tűnhet, de tény, hogy Flash számos olyan beépített technikai lehetőséget tartalmaz, amellyel ezen tartalmak is teljesen akadálymentesíthetők, azaz egy Flash-oldal is elérhető lehet például azon látogatók számára, akik felolvasó szoftver segítségével böngésznek az interneten.

Ne bosszantsd a felhasználót!

Sajnos a fentieken túl is van még számos olyan típushiba, amelyek jelentősen rontani tudják a Flash-oldalak használhatóságát, például:

  • Automatikusan elinduló zene vagy videó: sokan hallgatnak böngészés közben zenét a gépen, nekik zavaró, a felolvasó szoftverrel böngészők számára egyenesen katasztrofális hatású
  • Átugorhatatlan intró: ha már mindenképp elkerülhetetlen a belépést akadályozó splash screen, legalább legyen jól látható az 'intro átugrása' link
  • Nyomtatási nehézségek: Flash-ben is megoldható a nyomtatható verzió megjelenítése, ami erősen javasolt, ha döntően szöveges tartalmakról van szó


Szólj hozzá!

Címkék: flash usability tévhitek

A bejegyzés trackback címe:

https://webmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr281945761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása