HTML

Webmorzsa

Felhasználói élménybeszámoló az internetről. Használható és használhatatlan dolgok a világhálóról.

Innovatív login box

2009.07.24. 10:32 kollinz

A weben a legtöbb gyakori funkcióra megvannak a jól bevált sablonmegoldások, amelyeket már csak azért is érdemes átvenni, hogy felhasználóinknak ne kelljen gondolkodnia, amikor az oldalunkat használja. Ilyen például, hogy amikor a látogató a fejlécben lát egy világító fehér input mezőt, akkor azonnal tudja (vagy legalábbis sejti), hogy az a keresés funkció. Mert megszokták: a legtöbb oldalon ott van, a mienken is ott várják el.

A másik leggyakoribb funkció a belépés. A fenti analógia szerint, ha az oldalra pillantva valahol látunk két egymás alatt lévő szövegbeviteli mezőt, jó esélyünk van, hogy az a belépés doboz lesz. Vannak azonban mindig olyan designerek, akik elég bátrak ahhoz, hogy felrúgják ezen konvenciókat, és valami újszerűt próbáljanak meg. Ez nem feltétlenül rossz, van, amikor kimondottan használható jön ki belőle, mint pl. a Bookser esetében.

A sokadik online közösségi zenelejátszó oldal, a Moof tervezője is valami hasonlóban gondolkodott. Alapvetően elég kreatív megoldást sikerült találnia, de ha kicsit is az átlagfelhasználó szemével nézzük az alábbi megoldást, a használhatósága kérdésessé válik:

Moof login

Valószínűleg ez már annyira újszerű, hogy komolyan hátráltatja a funkcionalitást. Persze az is lehet, hogy aki erre az - egyébként szórakoztató célú - oldalra eljön, az külön értékeli ezt a kis jópofaságot. De azért szívesen megnéznék egy felhasználói tesztelést :)

Egy komoly probléma azonban biztosan van a belépéssel, mégpedig a hibaüzenetek megjelenítése. Ha elrontjuk a logint, arról csak egy nehezen észrevehető kis üzenetet kapunk:

Moof login hiba

1 komment

Címkék: login worst practice belepooldal

A bejegyzés trackback címe:

https://webmorzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr891264622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oreganocska 2009.07.24. 12:50:14

nekem tetszik, tök jó :)))
végre vm nem uncsi!
süti beállítások módosítása